Feng Shui en kleur.

Een onderdeel van Feng Shui vertaalt en verklaart onder andere de wereld via de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Kleuren zijn veelal aan elementen gekoppeld.

De kleur blauw geeft rust, net als water, de kleur groen is helend en associeren we met bomen, planten, de natuur, we spreken allemaal over vuurrood of brandweerrood, aardetinten,  wit en pasteltinten doen metalig aan.

Vaak kiezen we intuïtief voor een kleur en aan de hand van Feng Shui kunnen we dit ook verklaren. Dit doe ik graag samen met jou in een van mijn workshops.

Het gebruik van kleur .

Warme en koele kleuren

Heb je ook zo’n moeite met het kiezen van een kleur voor je huis? Het kiezen van kleuren voor je huis kan je in verwarring brengen. Je kan uren spenderen aan het verzamelen van foto’s, kleuren en inspiratie voor je volgende project en je toch wat verdwaald voelen wanneer je van deze zee van ideeën een geheel wil maken in je huis.

Misschien krijgt je met deze makkelijke tips meer zelfvertrouwen bij je volgende project.

Vermijd de verwarring.

Wees niet bang om jezelf te uiten met kleur. Als je van de kleur oranje houdt, zoek een manier om deze kleur in je huis te gebruiken en begin met kleine, makkelijk te vervangen zaken als een kussenovertrek en kijk hoe je je hierbij voelt.

Als je helemaal verliefd ben op die vintage gebloemde gordijnen in roze tinten, omring ze met kleuren die ze complementeren.

Als je je niet moedig genoeg voelt om een muur in de accentkleur appel-groen te schilderen, probeer het als een accent kleur in geschilderd meubilair.

Houd rekening met de al aanwezige kleur in de kamer voor je meer kleur toevoegt. Alle kleuren in een kamer zijn niet in 1 keer aanwezig. Je kan een lege kamer binnenlopen  en je niet realiseren dat er al kleuren aanwezig zijn die invloed kunnen hebben op toekomstige kleurplannen.

Dit kan inclusief vloeren, kasten, plafonds en zelfs kleuren die binnenkomen via het licht door de vensters.

Veel kleurenschema’s kunnen tegen vallen door het het groene landschap buiten, die alles in je huis groenig reflecteren als je de  gordijnen open doet. Het helpt als je eerst een proefstukje schildert.

Leer het verschil tussen koele en warme kleuren. Zij kunnen ook een verschil maken in de gevoelstemperatuur van je huis. Een warme rode wand doet warmer aan dan een rood waar wat blauw (is koel) aan toegevoegd is.

Veel mensen schilderen eerst de wanden en zetten daarna de meubels neer. Het resultaat kan daarna nogal eens tegenvallen, omdat kleuren elkaar beïnvloeden. Wanneer je bijvoorbeeld rood naast groen zet of blauw met oranje, versterken ze elkaar en knallen ze lekker.

Kleur je leven!

Hartelijke groet,

Mieke