Niet alleen is Chi in alle dingen (basisregel nr. 1), maar Chi energie verbindt alles en iedereen met elkaar. Daarom zijn we altijd in contact met alles wat rondom ons heen is, ook al zijn we ons niet bewust van de verbinding.  

De Chi van voorwerpen dicht bij ons beïnvloeden ons het meest. Voorwerpen verder weg hebben steeds minder effect b.v. het verschil van een boom dichtbij  een huis of een boom verder weg). De fysieke ruimte van onze directe omgeving heeft de grootste impact op ons.  

Deze invloed verdwijnt geleidelijk in steeds wijdere concentrisch cirkel uitgaand van ons eigen wezen.  Ons huis heeft het meeste effect op ons gevolgd door ons erf of de ruimte buiten ons huis, buurt, stad, provincie, land en verder. 

(foto Catherine Paris/unsplash)

Hoewel het lijkt dat zaken van anderen in verre landen weinig met ons van doen hebben, is dat toch niet zo. Effecten van mensen en hun manier van leven worden gevoeld op vele manieren en in alle hoeken van de aardbol, denk aan klimaatverandering. We zijn verbonden door een overvloed van invloeden in de wereld rondom ons – andere mensen, onze bezittingen, voedsel, technologie en onze school- en juridische systemen om maar een paar te noemen.

Feng Shui leert ons dat we onze persoonlijke Chi/energie in harmonie kunnen brengen wanneer we ons richten op mensen en situaties die ons veilig, comfortabel en in balans doen voelen.

Dit vertaald zich een ander principe: zet comfort en veiligheid op de 1e plaats.

Er is een sterke relatie tussen onze omgeving en bezittingen. Het lijkt logisch dat we kleedjes weghalen uit het huis van een bejaard mens, 

wanneer hij/zij is gestruikeld en gevallen is of gevaarlijke schoonmaakmiddelen/medicijnen weghalen uit een laag kastje in het huis van nieuwsgierige peuter. 

Degenen onder ons, die geen directe fysieke beperkingen hebben, zullen mogelijk geen gevaren in onze ruimte opmerken. 


Een situatie, waarvan ik persoonlijk veel last had, is ons zitkamer raam. Wanneer een voorbijganger door dit raam naar binnen kijkt, ziet hij/zij een gedeelte van de zitkamer. s’Avonds als de verlichting de activiteiten in het huis laat zien, voel ik me behoorlijk ongemakkelijk, alsof ik op een podium sta.

De Feng Shui remedie is om de oorzaak van vervelende gevoelens te laten verdwijnen, door bij voorbeeld gordijnen of op te hangen. 

Nu, als het schemert, gaat het gordijn dicht en voel ik me veilig en vertrouwd en kan mij ontspannen.

                                                                                                                                                               

Zorgen een van onderstaande interieur zaken voor een gevoel van ongemak bij jou?

 • Scherpe randen/hoeken aan bijvoorbeeld meubilair
 • Verwarrende doorkijk glazen tafelbladen
 • Weggeraakte of defecte (trap)leuningen en/of handvatten.
 • Losse, gladde of open traptreden
 • Giftige planten
 • Bouwmaterialen, welke allergische reacties veroorzaken
 • Brandgevaarlijk: slechte elektrische voorzieningen, veel papier opslag
 • Waterleiding/riolering: waterlekkage, die schimmel veroorzaakt.
 • Buitenshuis: struiken met doorns, giftige bessen, steile hellingen, zieke bomen, die op naastgelegen gebouwen kunnen waaien.

Ik weet zeker dat je begrijpt wat ik bedoel en je kan nu je eigen zorgen toevoegen aan deze lijst. 

Een verbetering van al deze situaties komt neer op een Feng Shui remedie en is een uitnodiging voor een levendige en ondersteunende Chi-energie om in je leven te komen.

Een paar ander zaken die qua Feng Shui belangrijk zijn in een huis:

 • Toiletten, gootstenen en andere afvoeren.
 • Waar staat je bureau
 • Waar zetten/hangen we onze familiefoto’s
 • Decoreren met kleur.
 • Opruimen

Door Feng Shui toe te passen wordt ons huis ons thuis. Wanneer we de regel Alles is Belangrijk omarmen, gaan we scherper op onze voorkeuren letten en maken we betere keuzes. Goede keuzes leiden tot een ondersteunende omgeving en goede Feng Shui. Alles staat met elkaar in verbinding.

Klaar om te Feng Shui uit te proberen?

 • Bevinden zich voorwerpen of situaties in je huis die maken dat je je ongemakkelijk voelt?
 • Voelt alles veilig aan in je huis?
 • Is er iets in je woonkamer waarvan je dacht dat het geen verschil maakte, maar achteraf gezien toen je het verplaatste of verving door iets anders je woonkamer een stuk aangenamer aanvoelde?

Focus op je omgeving met een Feng Shui blik en je gaat aanvoelen waar de Chi stroom sterk of zwak is. Als het zwak is, verander het. Dat is goede Feng Shui. Wil je mij vertellen wat je hebt verandert in je huis? Dank je wel!

Veel plezier,

Mieke